Verborgen kwaliteiten ontdekken

“Bij Odigos gaan we emoties niet uit de weg. We leren de deelnemers juist hoe ze met deze emoties om moeten gaan,” vertelt Meanne Köpp, begeleidster bij Odigos. “Door ze in een veilige omgeving uit de dagen om grenzen te verleggen, emoties te tonen en te accepteren, krijgen deelnemers zicht op hun vaak verborgen kwaliteiten en krachten’’.

Bij Odigos ligt ‘uitdaging’ dus altijd op de loer. Onder andere door niet met vaste routines te werken, deelnemers uit te dagen om dingen te doen die ze normaal niet doen en door ze continue te laten leren. “Zo openen we binnenkort onze derde locatie waar een zorgtuin gevestigd is. De producten die hier geteeld worden, gaan we verkopen zodat we daarmee voor de deelnemers waarbij dit past, een werkplek kunnen creëren en hun leerdoelen kunnen realiseren.”

Zoë is 13 jaar en woont tijdelijk bij een pleeggezin. Meestal vind je haar bij de paarden op de zorgboerderij. “Ik kom hier nu bijna een half jaar, vijf dagen in de week en soms een weekend en heb het hier heel erg naar mijn zin,” vertelt Zoë. Zo vertelt ze trots over de verzorgplek voor de paarden. “Niet alleen het paardrijden vind ik leuk, maar ik mest ook graag de stallen uit of borstel de paarden. En ook de geiten en honden verzorgen vind ik erg leuk. Het voelt fijn dat ik hier de ruimte krijg om zelf de verantwoordelijkheid te nemen om de dieren te verzorgen.”

Meanne: “Ik vind het prachtig om te zien wat deelnemers al kunnen bereiken in zo’n korte tijd. Door uit te zoeken wat ieders kwaliteit is en de zorg hierop aan te passen, zet je mensen in hun kracht en geef je hen het zelfvertrouwen dat ze nodig hebben om zich verder te ontwikkelen en te groeien. Zoë is hier een mooi
voorbeeld van.”