Werken aan een gezonde beroepshouding

 “We zijn allemaal verschillend, maar hebben één ding gemeen: We willen allemaal een zinvolle bijdrage aan deze samenleving leveren.” Uit ervaring weet Lonneke Mertens, begeleider van de arbeidstraining bij zorgboerderij Vorster Hand, dat iedereen beschikt over deze mogelijkheden, maar dat dit niet iedereen op eigen kracht lukt. “Daarom dat we op onze zorgboerderij zijn gestart met arbeidstraining. In zo’n traject krijgen deelnemers de kans om mee te draaien op onze zorgboerderij om zo werkenderwijs hun wensen en mogelijkheden te ontdekken. Deze ontwikkelen we dan samen verder met als uiteindelijk doel om door te stromen naar een leuke (betaalde) baan.”

Een mooi succesverhaal is Sjoerd. Sjoerd: “Ik twijfelde na afronding van mijn opleiding of ik wilde werken in de gehandicapten- of ouderenzorg. Zorgboerderij Vorster Hand wordt zowel bezocht door ouderen als door mensen met een beperking en was voor mij daarmee een ideale leer-werk plek. Als snel merkte ik dat mijn affiniteit meer lag bij de ouderenzorg. Inmiddels ben ik alweer enige tijd uitgestroomd en werkzaam als assistent woonbegeleider in een zorgcentrum in de buurt.”

“Sjoerd heeft een WaJong uitkering en kwam via het UWV bij ons terecht,” vertelt Lonneke. “We hebben hier een veilige omgeving voor hem gecreëerd waar hij fouten mocht maken en hiervan kon leren. We zijn samen op zoek gegaan naar een realistisch en haalbaar toekomstperspectief en daarnaast hebben we hem gecoacht in wat een gezonde beroepshouding is. Dat gaat vaak om de meest basale dingen als op tijd aanwezig zijn, opdrachten aannemen, opdrachten uitvoeren, vragen stellen als je iets niet snapt, verantwoordelijkheid nemen en omgangsvormen. Voor iedere deelnemer is dit weer maatwerk. Zo lag Sjoerds affiniteit vooral bij de zorg, maar deelnemers die meer met werken in het groen hebben, zijn hier ook goed op hun plek. Dat is het mooie van een zorgboerderij. Er zijn zoveel verschillende werkzaamheden uit te voeren hier, dat er altijd wel iets tussen zit wat bij je past.”