Meehelpen naar je kunnen

Zorgboerderij A Gen Ling in Nuth biedt opvang aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Centraal bij A Gen Ling staan plezier, kleinschaligheid en huiselijkheid en het contact met de dieren. Bezoekers worden zoveel mogelijk uitgedaagd om mee te helpen op de boerderij. “Hiermee geef je ze het gevoel dat ze een nuttige bijdrage leveren,” vertelt Clarina Roebroek, eigenaresse van A Gen Ling. “Dit is goed voor hun zelfvertrouwen en de beweging is goed voor hun gezondheid.”

“Het allerbelangrijkste vinden we dat mensen plezier beleven aan hun bezoek aan onze zorgboerderij. Dit kan zijn door te helpen op het boerderijterras of in de boerderijwinkel of de dieren op onze boerderij te verzorgen. De behoeften en mogelijkheden van de cliënt staan hierbij centraal. Voor iedere cliënt is dit dus maatwerk.”

Luca is 19 jaar en komt sinds een jaar, twee dagen per week naar A Gen Ling. Luca is zwaar lichamelijk gehandicapt en heeft dus veel verzorging nodig. Maar dat weerhoudt haar – en Clarina – er niet van om haar overal bij te betrekken. Zo helpt ze mee op het boerderijterras – Luca kan zelf moeilijk communiceren, dus gebruikt ze hiervoor een spraakcomputer – en helpt ze waar ze kan bij de verzorging van de dieren. Verder vindt ze het leuk om eieren te rapen. “En tijdens het rapen, stimuleer ik haar om de eieren te tellen,” vertelt Clarina. “Op deze manier proberen we haar steeds uit te dagen. Je ziet dat ze ervan geniet dat ze behulpzaam kan zijn en echt een bijdrage kan leveren.”