Ritme terug krijgen
Hoewel De Zorgdragerij toegankelijk is voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wordt deze zorgboerderij vooral bezocht door mensen met een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg. “Bij ons werkt iedereen samen aan zeer uiteenlopende projecten, maar altijd met als doel om iets met je eigen handen te doen voor natuur, milieu en maatschappij,” vertelt Meike Windhausen, mede-eigenaresse van De Zorgdragerij. “Samen bouwen we de geestelijke en fysieke gezondheid van onze mensen langzaam op, om van daaruit het leven weer zin te geven. Soms met als doel een terugkeer naar de reguliere arbeidsmarkt, soms als blijvende ondersteuning."
Ook Laszlo mag de heilzame werking van het lekker buiten bezig zijn, sinds een half jaar ervaren. "Voordat ik naar De Zorgdragerij kwam, zat ik een hele tijd thuis op de bank niks te doen. Door mijn bezoeken aan De Zorgdragerij krijg ik weer een ritme in mijn leven, sta ik weer vroeg op, leer ik weer met mensen en dieren om te gaan en kom ik stukje bij beetje weer op het goede spoor terecht. Ik voel me nuttig en gewenst. En als het even niet zo goed gaat, is dat ook oké. Ik wordt hier in mijn waarde gelaten en krijg de kans om weer een normaal leven op te bouwen met als uiteindelijke doel weer naar school of aan het werk te gaan."
Van een teruggetrokken jongen is Laszlo opgebloeid naar een sociale, gemotiveerde jongen die weer vooruit wil. Meike: “We proberen iedereen op zijn eigen manier te activeren. Zo leren onze mensen bijvoorbeeld te zorgen voor de kuddes schapen, te werken aan natuurbeheer en produceren we met ‘De Vriendentuin’ producten voor de Voedselbank. En wie zelf ideeën heeft, krijgt de mogelijkheid om ze hier uit te werken. Het geeft zo veel voldoening om met elkaar iets te kunnen doen voor mens en dier.”