Geestelijk gezond blijven

Zorgboerderij Casquettenhof wordt voornamelijk bezocht door ouderen met dementie.
“Zorg op maat, dat is wat wij proberen te leveren,” vertelt Caroline Schrijnwerkers, eigenaresse van zorgboerderij Casquettenhof in Horn. “Wil je graag meewerken op de boerderij, dan kan dat. Speel je liever een spelletje of wil je even uitrusten, dan kan dat ook.”

Een mooi voorbeeld van het leveren van zorg op maat, is het verhaal van John.  John is met zijn 63 jaar en zijn psychiatrische achtergrond geen ‘gebruikelijke’ Casquettenhof-bezoeker. “Maar het klikte zo goed tijdens het intakegesprek, dat we ervoor zijn gegaan,”  vertelt Caroline.

Als John over Casquettenhof praat, begin hij te stralen. “Het liefste werk ik mee op de boerderij. Als ik ’s morgens het terrein op loop, begint het jongvee al naar me te loeien dat ik moet komen. Mijn vrouw moet ’s ochtends om 04.00 uur opstaan voor haar werk, dus ik ben altijd vroeg wakker. Gelukkig kan ik al vanaf 08.30 uur bij Caroline terecht en mag ik meehelpen met de voorbereidingen voor als de rest van de bezoekers om 09.30 uur binnen komt. Misschien mag ik binnenkort zelfs meehelpen met het melken en ben ik al vanaf 06.30 present. Het wachten thuis totdat ik mag gaan, vind ik namelijk erg lastig.”

Voor John is Casquettenhof zijn redding geweest. “Ik ben 10 jaar lang opgenomen geweest in verschillende GGZ instellingen. Mijn vrouw werkt nog veel en alleen thuis zijn, dat vind ik moeilijk. Toen ik 5 jaar geleden op mijn eerste zorgboerderij terecht kwam, was dat mijn opstap richting genezing. Na 5 jaar merkte ik dat ik hier echter niet meer paste en besloot ik daar te stoppen. Al snel merkte ik dat ik weer in mijn oude gewoontes terug viel. En besloot ik samen met mijn vrouw dat ik actie moest ondernemen. Gelukkig stond Caroline open voor mijn verzoek en dat is mijn redding geweest.”

John is soms bang om weer ziek te worden. “Als ik echter bij Casquettenhof ben, verdwijnt dat ‘ziek zijn’ naar de achtergrond. Als ik de deur hier ’s ochtends open doe, komt er een gevoel van gelukzaligheid over me heen. Ik ben van mijn mede-bezoekers gaan houden en de dieren, dat is mijn ziel en zaligheid. Ik ben ontzettend dankbaar dat Caroline de stap met mij aangedurfd heeft, want dat is mijn redding geweest. De woensdag ben ik alleen thuis en dat vind ik zwaar. Het liefst zou ik hier 5 dagen in de week zijn. Want Casquettenhof, dat is mijn alles.”