Voor gemeenten

Maatschappelijk moeten we meer met minder doen. Toch willen burgers die zijn aangewezen op zorg en ondersteuning, een arrangement dat aansluit bij hun specifieke wensen en behoeften. Tegen deze achtergrond vormen zorgboerderijen door hun ligging in een groene en natuurlijke omgeving en de niet-zorg setting een welkome aanvulling op het gebruikelijke aanbod in de zorg en maatschappelijke ondersteuning. Daarbij leveren zorgboerderijen een belangrijke bijdrage aan de stabilisering van de gezondheid doordat de bezoeker er lichamelijk en geestelijk actief blijft. Ook in het kader van de participatiewet en de jeugdzorg hebben de zorgboerderijen veel te bieden.

Persoonlijke ontwikkeling cliënt centraal

Op de zorgboerderij is het aanbod van activiteiten zeer divers. Naast de echte boerderij-werkzaamheden is er ook ruimte voor creatieve activiteiten, kantine/keuken werkzaamheden of tijd voor een spelletje. Bij al deze activiteiten richten de zorgboeren zich op de vaardigheden en capaciteiten van de bezoeker. Wat kan hij of zij nog wel? Vanuit deze basis wordt gekeken bij welke activiteiten deze zijn capaciteiten en vaardigheden kan inzetten en verder kan ontwikkelen.

Meer met minder

Zorgboeren doen meer met minder. Dit toont het onderzoek van Ernst & Young uit 2012 aan. Door beperkte overheadkosten kan er goede kwalitatieve zorg worden geleverd tegen een scherpe prijs. Ook biedt de zorgboerderij een plek aan vrijwilligers en worden daar waar mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet.

Collectieve afspraken

Door de oprichting van CLZ kun je nu op één plek met al je vragen terecht over beschikbaarheid, aanbod en financiering bij Limburgse zorgboeren.

Wijkgerichte aanpak

De zorgboerderij maakt onderdeel uit van de wijk/het dorp waar ze ligt. Zo wordt leuke en zinvolle dagbesteding vaak neergezet in samenwerking met de integrale dorpsdagvoorzieningen, verenigingen of informele netwerken. En worden met bezoekers, activiteiten verricht die zijn gericht op bijvoorbeeld het onderhoud van groen. Zorgboerderijen passen daarmee perfect in een wijkgerichte aanpak.

Persoonlijke en maatschappelijke gezondheidswinst

Bezoekers en familieleden zijn erg tevreden over hun plek op de zorgboerderij. De verhalen bovenin laten dit duidelijk zien. Verder is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat de positieve effecten van zorgboerderijen op de persoonlijke gezondheid aantoont. Zo ook het onderzoek van Ernst & Young uit 2012. De activiteiten op een zorgboerderij leveren daarmee een belangrijke bijdrage om bezoekers lichamelijk en geestelijk zo lang mogelijk gezond te houden.

Hoge kwaliteit

Door de groei van het aantal zorgboerderijen is het belangrijk dat de kwaliteit van zorg op een boerderij meetbaar en zichtbaar is. Daarom is er voor zorgboeren een kwaliteitssysteem ontwikkeld dat vergelijkbaar is met HKZ-certificering. Het merendeel van de CLZ leden heeft inmiddels het keurmerk ontvangen of ontvangt deze binnenkort. Dankzij dit keurmerk is voor zorgvragers duidelijk welke zorgkwaliteit zij van de zorgboerderij kunnen verwachten.

 

Waarom een zorgboerderij

  • Persoonlijke ontwikkeling cliënt centraal
  • Meer met minder
  • Collectieve afspraken
  • Wijkgerichte aanpak
  • Persoonlijke en maatschappelijke gezondheidswinst
  • Hoge kwaliteit